June 21, 2023

Veteranerna på Nordic som tävlar i Funktionell Fitness!

Nordic O.G.s - Veteranerna i SWE3F - Svenska Förbundet för Funktionell Fitness. Det är söndag eftermiddag. Klockan har slagit 15:00, kids-klasserna är färdiga och gymmet stänger för medlemmar. Receptionen gör sin stängningsrutin samtidigt som det på gymmet har samlats en hel del glada motionärer från flertalet CrossFit-boxar och gym som kör Funktionell Fitness.

Bakom kulisserna på seriespel i Funktionell Fitness
Det är nämligen dags för seriespel för Nordic O.G.s i Swe3F - Förbundet för Funktionell Fitness. Samlade från Nordics sida och som dessutom ställer upp på intervju är Johan Engberg & Per Axelsson. Bakom kamera samt runtom i lokalen fixandes är flera andra medlemmar som också tycker det är riktigt kul att ”spela fitness”. Ni vet, det går ju att lira korpen-fotboll eller division 5-fotboll ganska länge i livet, om du faktiskt håller igång med träningen. Nordic O.G.s är inte annorlunda; de tränar allihopa CrossFit flitigt och smart (oftast) och väljer att spela i en serie på vissa helger! 


Det finns en grundserie. Det finns sex deltävlingar, eller matcher som de kallas. Var lag har två hemmamatcher och fyra bortamatcher. Dessa körs i en grundserie. I veteranklassen går de sex bästa lagen i Sverige vidare till en final. "Det vore ju målet att komma dit!", säger Johan & Per, när de ställer upp på att intervjuas och berätta om vad de håller på med egentligen... "framförallt är det väldigt kul att göra det här tillsammans ... låg tröskel för att ha riktigt kul!"


Samlade idag är fyra olika lag (We Arlanda Stad veteraner + skalad, CrossFit TML,  + Nordic O.G.s). Vi kör en briefing vid tavlan under ledning av Helén Björnsdotter & Tomas Melander. Fem ’test’ står uppskrivna på tavlan - vilket kan likställas vid workouts eller events - kärt barn har många namn. Matchen består då alltså av dessa fem workouts: strength, mixed modal, skills, endurance & power. Eftersom att alla inte har obegränsat med tid och att det ska vara standardiserat & rättvist landet över, har samtliga test minutanvisningar då det max får ta 90 minuter från början till slut. 


Roddande börjar vid 14:00. Briefingen kör igång 15:00 och tar dryga halvtimman, sedan gäller det 30 minuter för uppvärmning, sista taktiksnacken och att göra sig redo. 16:00 matchstart och 90 minuters av och på med de fem olika testen som är utvalda för denna gång. Lagen har olika många avbytare och kan skicka in folk att göra jobbet - helt klart mer som lagsport än vad jag trodde! Det kanske låter som att alla är superavancerade - men det är värt att nämna att alla jag träffar idag en gång i tiden varit nybörjare på CrossFit (läs mer om att komma igång på Nordic här).

Genomgång före 90 minuter Funktionell Fitness brakar loss. Tomas & Helén håller i genomgången.


Det finns ju förstås flera olika tävlingskategorier. Hos Nordic har intresset alltid varit starkt hos Masters. Man kan likväl tävla som ungdom (upp till denna ålder) och det finns också Scaled (i veteranernas folkmun skalman) som en lite mer inkluderande kategori. Johan säger ”Tveka inte. Dra ihop några kompisar och starta ett lag så att vi är flera från Nordic nästa år!”.

Att tävla är ju lite speciellt. Upplevelsen blir så mycket mer speciell och intensiv. Växte du upp med organiserad idrott och hade tävlingsmoment eller en kontext med lagkompisar nära, kan det vara svårt att hitta en ersättare i vuxen ålder. Det här känns snarlikt, och faktiskt inte som att tröskeln är så hög för att komma igång! Då CrossFit i sin grundtanke byggde på konstant variation, har Funktionell Fitness tagit ett steg åt ett annat håll och standardiserat tävlingsinnehållet lite mer. Det blir lite mer humant att förbereda sig när vi i högre utsträckning vet vad som kommer på testerna, helt enkelt.

Ibland vinner du. Ibland förlorar du. Ansträngningen kan däremot ingen ta från dig.

Tävling är på många sätt en fin lärare för livet. Det blir aldrig lätt. Saker är jobbiga. Du kan förbereda dig hur mycket du vill, och det kanske ändå inte går din väg. Det är viktigt att ta reda på varför du gör någonting, liksom det är viktigt att ha rätt folk i din ringhörna. Supportsystemen och motivationen till varför du gör någonting är viktig stöttepelare som tillför meningsfullhet, särskilt de gångerna det blir stolpe-ut istället för stolpe-in.

Det vore faktiskt kul att se fler människor som engagerar sig i ett liknande seriespel. Det är garanterat flera gamla hockeyspelare, fotbollsspelare eller bara gymrävar som skulle kunna gå ihop och skapa ett lag och ta sin träningsupplevelse på CrossFit Nordic flera steg längre.

Det var mäktigt att få gå bredvid och uppleva-ish det våra Veteraner upplever 6 matcher per år och otaligt många träningspass därutöver. Säkert skulle detta kunna vara den sista pusselbiten för många i sin träningsresa... för varför ska vi inte kunna lira Korpen eller Division 6 och ända upp till Allsvenskan i vår egen favoritsport som vi ändå redan utövar?

Vidare läsning: 

Swe3F Club Series - klicka här

Träningen på Nordic - allt från Dagens Pass till Competititon - klicka här

Med friskhet, styrka och kanske lite blodad tand för CrossFit som lagsport,

Henrik Valis

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna