June 20, 2023

Håll igång under sommaren – stärk kroppen utanför gymmet!

Svensken är en människa av paradoxer, särskilt omkring vår hälsa. Vi har väldigt många gymkort och idrottsföreningsmedlemskap per capita, men utanför det sitter vi väldigt mycket stilla och är inaktiva. I det här inlägget hoppas jag kunna dela några av mina nycklar till att stärka kroppen, hålla igång fysiskt och dessutom göra utomhussommaren maximalt rolig.

Med det sagt, leksommaren är här… så här kommer 10 av årets roligaste och mest gynnsamma utomhusleksaker!

1. Gå barfota!

Jämt när vi tränar inomhus så har vi skor på oss. Det är en hygienfaktor och dessutom när vi kör tyngdlyftning, repklättring m.m. samt också riskerar att få vissa saker på våra fötter, finns det sällan utrymme att köra ens i strumplästen. Vi tränar i skor. Vi har på oss skor på kontoret och när vi går på middagar. Ganska ofta är dessa skor inte formade efter våra fötter, utan snarare låter våra fötter sig formas efter skorna. De av oss som är frälsta av barfotaskogudarna tycker ju detta är tokigt, och tar ofta till vara på att stärka våra fötter genom att låta fötterna vara fria. På sommaren har vi en briljant möjlighet att bygga upp våra fotmuskler utanför dessa ”fotfängelsen”, aka vanliga skor.

Med starka fötter kommer starkare marklyft, benböj och annat. Tror du mig inte? Gå barfota så mycket du kan en hel sommar och se hur det känns när du åter äntrar lyftarplattformarna i augusti. Vill du ha ännu mer barfotaträning i din vardag, överväg att köp dig ett par barfotaskor. På sex månader kommer du att öka ditt marklyft – du kan ta mitt ord för det!

2. Slackline

Att gå på lina är en av mina favoritsysslor. Teknologin är enkel. Egentligen kan du gå till lämpligt byggvaruhus och bara köpa en lina med spännband till och fästa runt två robusta träd. Eller så går du in på en butik som säljer dem, t.ex XXL eller kanske https://slackline-shop.se/ . Vill du ha en butikvariant så kommer du väldigt långt med en sådan här.

Slackline på rondellen vid Vanadisvägens rondell, alldeles intill vårt gym. Tungen rätt i mun!
Slackline på rondellen vid Vanadisvägens rondell, alldeles intill vårt gym. Tungen rätt i mun!

När vi går på lina så tränar vi balans. Det börjar med fot och rör sig upp genom knän, höfter och bål. När linan svajar och vi tvingas parera och ta till mekaniskt konstiga vinklar får vi inte bara balansträning, utan vi skadeförebygger kroppen i svårare positioner som vi sällan kommer i på ett CrossFit-pass. Vi tränar ju ofta på mekaniskt perfekta air squats och underkroppsträning, så sällan kommer vi till lite mer bökiga positioner… Här har vi en chans på att träna dem! Det gör supergott för knähälsa att få parera så många rörelser framförallt i sidled! Gör du det barfota (likt punkt 1) så är du riktigt optimal.

Det är också superenkelt att utmana sig själv – kan du gå fem meter? Sex meter? Sju? Kan du utmana kompisen i förste person som når 10m? Jag ser fram emot att höra från dig/er i slutet av sommaren och se vad ni hittat på!

3. Handstående

Du behöver ju absolut inte gå in till gymmet för att träna handstående! Gräsmattan fungerar perfekt, och är dessutom ganska mjuk och skön i dina händer. Så klart vill vi gärna ha en vägg när vi tränar själva, men kanske det går att hitta ett träd eller en familjemedlem som är med och spottar? Vissa handståendekonnässörer brukar också skaffa sig sin egen träskiva som är rektangulär och mäter sådär axelbrett i bredd och rymmer dina två händer. Då kan du ta med den överallt och vips så har du ett slätt golv du kan öva på.

Ju bättre handstand hold du skapar dig, desto bättre blir också din handstand walk! Flera av våra PT:s är riktigt duktiga på handstående – kanske någon av oss kan hjälpa dig med ett träningsprogram som inte ens kräver utrustning?

4. Kettlebells

Kettlebells är det flottigaste och skönaste träningsredskapet som finns. Punkt. End of discussion. Det är också väldigt minimalt i sitt utförande och tar till skillnad från en skivstång inte lika stor plats i bilens packning eller i resväskan. Med andra ord passar det sig väldigt bra att köpa sig 1-2 klot och ta med sig till sommarstället eller bara släpa med sig ut i Hagaparken.

När vi svingar kettlebells på gräs så behöver vi heller inte vara rädda för att varken klot eller golv ska gå sönder – så då kan vi ägna oss åt en ny sport – nämligen kettlebellsjonglering! Den gamle snowboard- och inlinesåkare i mig älskar ju nämligen att tricksa, och här kan vi öva in snurrar, flippar och allmänna sekvenser (som vi kan kalla kettlebell flow) och vips så har vi rörelseglädje på recept!

Allt handlar nämligen inte bara om VO2max eller kraftutveckling – utan den där rörelseglädjen är värd så mycket! Lek med den och vårda den, särskilt på sommarhalvåret!

5. En redig mountainbike eller en landsvägscykel – för vem tusan vill cykla Echo Bike om jag inte behöver?

Det förvånar mig hur många människor som vill lida på en cykel utan att ens få lite frisk luft. Nere i källarvåningen vi kallar CrossFit Nordic (läs om gymmet här) gör både våra Bike-Ergs och Echo Bikes på högvarv… men hur många av oss äger en cykel? Hur många av oss gör långpassen i zon2 ute i frisk natur och känner vinden susa förbi oss samtidigt som vi kanske till och med får solstrålar på oss? Dessutom har vi all möjlighet att vardagsmotionera med cykeln när vi drar till jobbet, till vänner eller dessutom till sommarstugan.

Cykling utomhus. Tidig morgon. Ge mig ett pass med Echo Biken du tyckte lika mycket om :-) I'm waiting...
Cykling utomhus. Tidig morgon. Ge mig ett pass med Echo Biken du tyckte lika mycket om. I’m waiting…

Gabriel, en gammal Nordic-legend, tog dessutom cykeln från Stockholm till Falun en gång inför midsommarfirandet och fick då in sådär 24 mil själv. Det är ”kanske” lite overkill, men kul kan man ha på en cykel.

6.  Jongleringsbollar

Behöver du hjärngympa? Träna lite hand-öga-koordination? Eller lite anti-Alzheimers-medicin? Jongleringsbollar är ett superbra inköp. Du får dem för under 100lappen och dess värde är så stort. Lär dig de grundläggande movesen via YouTube så tar du och bygger på svårighetsgrader sen. Dessa passar skitbra att ha vid ditt hemmakontor för när du behöver en fysisk aktivitetspaus.

7. Enhjuling

Ok, detta är kanske lite överkurs… men har du kommit så långt att du vill ha en riktigt utmaning, då är definitivt enhjuling något som utmanar även den största cirkusakrobaten! För vissa av oss är ju inte nöjda med att bara göra hang power cleans, vissa av oss vill på de där riktigt svåra squat snatcharna och ger oss inte förrän vi känner att rörelsen är bra! Är du den personen som gärna tekniktränar med en tom stång i evigheter och finner det meningsfullt? Då utmanar jag dig gladeligen på att lära dig cykla enhjuling över sommaren.

Vem kan utmana Max?
Vem kan utmana Max?

Kanske dessutom detta ligger lite i Nordics devis och i vår tro på utveckling? Läs mer här om vårt upplägg med nivåindelade klasser så människor kan fortsätta utvecklas över tid.

8. Inlines

Alltså, dina fötter på hjul, hur bra är inte den idén? Inlines fick sig en boom worldwide på andra halvan av 90talet och dog sedan ut fortare än fortast. Vi såg knappt folk som rullade alls på många år, men faktum är att försäljningen av inlines tripplade worldwide under pandemin! Jag själv åkte under tonåren och hade sedan ett låååååångt uppehåll fram till jag var en bit in på 30 och pandemin bröt ut.

Vill du ha rolig vardagsmotion och känna fartkänsla? Köp dig ett par ”fitness-inlines” som är något mjukare och har en längre skena… och gärna med större hjul, för då går det riktigt fort! Alla vet ju om att rullskidor är svåra att svänga med – inlines kan man ju däremot åka med både med och utan stavar!

9. Longboard

Vem gillar uppförsbackar? Inte jag… men då kan man ju gå eller ta bussen. Vem gillar nerförsbackar? Öhh, jag! Här, förutsatt att backen är tillräckligt snäll, kan vi ju rulla! Ni vet, en longboard är inte bara det vi använder för att rulla tunga Atlasbollar på gymmet, utan de används också för att stå på och ha skitskoj när vi rullar! Den funkar utmärkt att rulla med till jobbet… men allra roligast är det att vara ute på nöjesturer i backar med optimal (för dig) lutning. Då kan du lära dig svänga och cruisa på…. Detta är det närmsta surfing och snowboardåkning vi kommer i urban miljö – stor rekommendation! Dessa brukar också vara enkla att hitta på Blocket och Marketplace… Check it out

Balans får du på köpet!

10. Simglasögon, badmössa och möjligt en slimmad badbralla

Är du simkunnig? Om du bor i ett land med så mycket kust och sjöar som Sverige har så borde du definitivt vara kompetent och trygg i vattnet… om inte annat så kan vi träna på det! Att kunna simma hyfsat tekniskt korrekt är också SKÖNT! Vattnet känns bra på våra kroppar! En liten investering i ett par simglasögon gör det roligare… har du långt hår som är i vägen? köp dig en trendig badmössa. Har du bara surfshorts eller otympliga badbrallor? Våga dig på något lite tightare så kan du glida fram i vattnet lika aerodynamiskt som en haj! Så fort du är vid en sjö, simma lite grann. Tänk hög frekvens & låg volym. Muskelminne. Fokusera på ett par tekniska moment åt gången i ditt simtag. Över en sommar kommer du kanske till och med ha lärt dig att crawla!

Vad är några saker du vill göra i sommar?

Maila på henrik@crossfitnordic.se så kan jag hjälpa dig vidare i denna fitness- och rörelsedjungel även utanför gymmet.

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna