June 21, 2023

May 3, 2023

Sommaren ger liv igen – eller?

Nu är den snart här. I söndags firade vi Valborgsmässoafton, den första riktiga vårfesten. Då bränner vi upp skräp efter vårstädning av skog och mark, och symboliskt lämnar det kalla bakom oss. Istället kommer våren, och snart nog sommaren, och ger liv igen.

Sommaren är en tid då saker förändras

Vi byter ut korta dagar och tid inomhus mot långa kvällar utomhus. Vi kommer undan med att sova mindre eftersom att ljuset ger oss nytt liv. Vi är hungriga på att samla upplevelser och leva lite, för länge nog har vi mest jobbat och tränat, känns det som.

Kanske vi hänger utomhus dagarna i ända, med boysen och girlsen, och träningen vi kämpat så hårt för kommer helt plötsligt i andra hand. Vem minns denna klassiker med Balsam Boys? På sommaren kommer också “bra musik” fram, i folkmun kända som sommarplågor… So be careful with what you wish for.

Gyms besöksstatistik ser olika ut över året

Många tecknar gymkort och frekventerar gymmen i början av året men också efter sommaren. Kanske vissa lägger in en sista push så här års, för snart är badbralle- och bikinisäsongen här och då vill vi ofta se mer ”fit” ut.

Vi tycker liksom om nystarter. Måndagar är den mest upptagna dagen på veckan. Den första av varje månad brukar också vara starten på något, och det är ofta då folk ”ska ta tag i sina liv och komma igång med träningen”, som ju någon har bestämt… men sällan lyckas med på egen hand eller i en vanlig gymmiljö. Vill du läsa mer om CrossFit och vår gymmiljö, klicka här.

Besöksstatistik på Planet Fitness som här representerar de stora gymkedjorna. Detta är statistik från USA men det är ändå överförbart till oss i Sverige.
Besöksstatistik på Planet Fitness som här får representera de stora gymkedjorna. Detta är statistik från USA men det är ändå överförbart till oss i Sverige.

Den här bilden från amerikanska gymkedjan Planet Fitness säger ganska mycket. Den genomsnittlige medlemmen gör 28 träningspass per år, vilket innebär 0,5 besök i veckan i snitt. Det här förklaras delvis av människans tendenser att perioda i sin träning – mer under vintern och mindre under sommaren, mer i början av veckan än i slutet av veckan, etc.

Vi på CrossFit Nordic har ju hittat något. Vi kan stoltsera med ett högt besökarantal per medlem som ligger på 3+ besök i veckan. Vi har förstås också medlemmar som periodar olika mycket och har naturliga bortfall med tyngre jobbperioder, längre resor, skador etc, men relativt till vanliga gym är besökssnittet som natt och dag! Här är CrossFit-gymmen i regel MYCKET bättre än “vanliga” gym, och framförallt då stora gymkedjor vars affärsmodeller bygger mer på volym i medlemmar som knappt nyttjar produkten.

Robin säger det spot-on i YouTube-klippet ovanför ”dels är det väldigt kul men det blir också inte så dyrt längre! För man tänker att CrossFit är ju dyrt; det är som vilket annat gymkort som helst… bara att du använder det mycket mer, och då blir det typ billigare!”.

Här hittar vi både skillnader och likheter på olika typer av gym! De stora gymkedjorna har inte så svårt att få människor innanför dörrarna och teckna medlemskap, MEN de har svårt att få medlemmarna att nyttja produkten de betalar för och på så sätt få hälsofördelarna de vill åt.

Vi på Nordic har svårare att få människor innanför dörrarna och teckna medlemskap MEN våra medlemmar nyttjar faktiskt produkten och får alla hälsofördelar… och till och med det psykosociala följer med eftersom en tightare, mer community-baserad gymkultur råder (mer om det i ett annat inlägg).

På sommarhalvåret ser vi besöksstatistik som går ner, så klart. Stockholmare flyr innerstaden på sommaren. Folk blir olika förälskade i livet på stranden och uteserveringar. Det är att vänta sig. Andra kanske tränar kortare pass, och fler tränar tidigt på dagen för att ha träningen gjord och SEN kunna ut och njuta. Det är som att fredagsfys före fredagsmys gäller, och sommaren är en enda lång fredag där vi lever lite hårdare.

Utomhusträning på Stockholm Stadion - när du inte vill välja mellan träning och att ha det gött utomhus! Onsdagar 17:00
Utomhusträning på Stockholm Stadion – när du inte vill välja mellan träning och att ha det gött utomhus! Onsdagar 17:00

Med det sagt, det har varit en lång vinter.

Vi fick en försmak på våren strax efter påsk. Sedan blev det kallt igen. Kanske, kanske, våren är här definitivt och vi kan svettas in sommaren. Vi kör löpning på Stadion på onsdagar 17:00 t.ex. Vi springer utomhus fram till vi inte kan springa utomhus längre .

När gymmet är lugnare under sommaren passar det ju extra bra att boka in sig på ett prova på-pass eller genomföra ett PT Intro.

Länk till prova på-pass hittar du här

Länk till PT/Personlig Träning hittar du här.

Erbjudande med sommarkort juni-september kommer. Du kan göra Nordic Training Weekend för att komma igång. Läs mer här.

Hur tänker du med träning under sommaren? Är det din off-season som du chillar och återhämtar dig inför nästa säsong? Eller är det din faktiska in-season som du tränar och lever inför? Kanske bägge?

I funktionell fitness och friskhetens tjänst,

Coach Henrik

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna