80/20-regeln och CrossFit Nordic

80/20-regeln, eller Paretoprincipen som den kallas, är populär att använda i många sammanhang. Kort och gott säger den att 20% av orsakerna ofta står för 80% av resultaten. Detta är något både privatpersoner och företag skall kunna använda för att se över våra beteenden. Men, vad betyder det hos CrossFit Nordic och för vår kärnprodukt, d.v.s varierad, funktionell & intensiv träning? Ungefär så här skulle jag säga:

80/20-metoden eller Paretoprincipen - vad betyder det egentligen?


Den träning som våra Dagens Pass á 60 minuter erbjuder må ha 20% av den svårighetsgrad och krav på erfarenhet som Competition-klasserna har, men ändå skapar det effektiva resultat á 80%! Med andra ord, den fundamentala grundstommen i bra träning kommer alltid ge störst effekt, enligt denna princip. Hängde du med?


Ungefär så här är det. Den träningen som är på Dagens Pass täcker säkert 80% eller mer av de behov en människa har av fysisk träning. Den inkluderar rörlighet, koordination, explosivitet, styrka, kondition m.m. På bara 60 minuter så löser vi det - den träningen som är allra mest bang for the buck och mest livsnödvändig. Jag skulle säga att Dagens Pass på Nordic är för den som tränar för att leva. Även fast träningen inte innehåller de mest komplexa CrossFit-rörelserna eller 90 minuter träning så får du precis lika mycket hälsovinster (eller mer) jämfört med Competititon-passen.

Alla behöver en stark bål som kan böja sig åt alla möjliga håll... men vissa behöver och vill mer än så!


Vad du däremot inte får är de sista 20% av utveckling mot mer specifika ändamål - t.ex sport-fitness / tävlings-CrossFit eller mer avancerad skaderehabilitering för just din unika åkomma. Är axlarna lite instabila? Knäna lite skakiga? Ryggen lite stel? Dagens Pass löser de första 80% av det... men för att få maximal utdelning krävs det ett lite mer specifikt stimuli.


Träning bygger nämligen en hel del på progressiv överbelastning och specificitet. I takt med att du blir mer vältränad kommer du också att få behöva anstränga dig mer för att fortsätta få samma resultat. Därför har vi Fitness-passen som är 75 minuter och som har högre svårighetsgrad, mer specifikt mot sport-CrossFit. Dessa passar dig som verkligen vill utvecklas, kanske mot Competition-nivån men absolut inte nödvändigtvis. Du ser, alla vill faktiskt inte tävla!Det passar nämligen utmärkt att utveckla sin fysiska förmåga för att det är roligt och meningsfullt! Att träna ännu hårdare (likt Competition) kräver många års förberedelse och helst en gedigen idrottsbakgrund… För någonstans där uppe i jakten på de sista 20% så sker högre skaderisk och i högre utsträckning behöver du leva för att träna snarare än att bara träna för att leva. För att läsa mer detaljerat om vårt träningsupplägg över tre olika svårighets- och ambitionsnivåer, tryck här för att komma till den delen av vår hemsida.


På Nordic tror vi på utveckling över tid men också på att lika barn leka bäst på något vis. På Dagens Pass samlas glada motionärer som, om de håller sig till planen och sköter livet utanför okej, blir riktigt vältränade! Vill de bli ännu mer vältränade och söker nya utmaningar, då gör man bara fitness-testerna. Där i Fitness kan man stanna och utvecklas ännu mer i sin egen takt. Högre krav ställs på dig som tränande, och istället för att mest lära sig nya övningar så pratar vi ännu mer om intentionen bakom övningarna och bakom passen!


Gillar du tanken på utmaning? Vill du ha träning som är klart mer sofistikerad än den övriga gym erbjuder? Då kanske Nordic är något för dig :-) Läs mer här om hur du kan boka en kostnadsfri konsultation hos oss och komma igång redan idag.


Annars - bevisa att vi har fel och vi bjuder dig på en protein-smoothie från receptionen! 


I friskhetens namn,

Coach Henrik

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna