June 21, 2023

February 2, 2023

Nordic Competition – dårskap eller genidrag?

Hur får man människor att fortsätta vilja träna år efter år? Hur behåller man medlemmar över tid? Hur ser man till att även veteranerna och de mest avancerade medlemmarna förblir motiverade?

CrossFit har haft många utopiska tankar om fitness. Dessa kan både bokstavstolkas och fritolkas. En sådan brukar ofta vara att inte ha nivåindelade klasser – alla medlemmar tränar sida vid sida och skalar efter förmåga. Så länge vi behåller stimulit så kan alla träna på bredvid varandra oavsett färdighetsnivå. Ja, det kan vi absolut! Men hur är det med varierande ambitionsnivåer då? Finns det värde i att erbjuda mer systematiserad utmaning & utveckling över tid?

En person som tycker att nivåindelade klasser är briljant är Mads Jacobsen, en av Nordics före detta delägare som också fortfarande coachar Competition-gänget:

“Nivåindelningen på Nordic är fantastisk! Det är dock inte en nivåndelning i termerna bra-bättre-bäst utan en reflektion av vad man vill få utav sin träning och vilken inriktning man har. Det just möjligheten att välja en inriktning som passar som är så genial. Man får helt enkelt det man vill ha och behöver istället för en One-fits-all template, som i slutänden inte riktigt passar någon!”

Det finns många gym som bara kör motsvarande Dagens Pass, och det funkar skitbra för dem! En fördel med det är ju att hela gymmet samlas och går på samma klasser och då får en grym community vibe… förutsatt att alla gymmets medlemmar faktiskt också går på de klasserna. Många gånger händer det lätt att gymmet tappar de mest ambitiösa, för de vill helt enkelt träna mer än 60 minuter per pass (I know, CrossFit does crazy things to people, hihi). En cool grej som ofta händer i en individs CrossFit-resa är att denne börjar bry sig om sin skill development… till den grad att Dagens Pass till slut får för låg svårighetsgrad, och du vill lära dig MER! Ju mer allsidig fysisk förmåga vi eftersträvar, desto mer måste vi också träna för det, enkelt uttryckt.

General Physical Skills & Skill Development Forever, enligt CrossFit. Vissa saker sker mer fysiologiskt i kroppen och vissa sker mer neurologiskt (och vissa överlappar).

På business-språk kan vi ju också prata om Lifetime Value of a Customer. Ett sätt ur business-aspekt att få medlemmar att stanna över tid är ju att erbjuda utveckling… och människor vill som bekant inte alltid lika. På Nordic vill vi ju skapa den absolut bästa träningsupplevelsen som finns för en människa, och då ska träningen både ge resultat OCH skapa en go känsla! Jag tänker på den nu avlidne författaren Mihaly Csikszentmihalyi vars livsverk handlade om kreativitet och konceptet flow. Flow är då ett slags härligt tillstånd i kropp och själ där dina färdigheter står i linje med utmaningen du möter. Om utmaningen är för hög relativt till din nuvarande skillnivå blir du ängslig och tappar då flow. Om utmaningen är för låg i förhållande till hur bra du är så blir du istället uttråkad; det är för lätt, och då tappar du flowet (se nedan).

Hur du uppnår känslan av “Flow”, enligt författaren Mihaly Csikszentmihalyi

I en sport som bygger så mycket på variation som CrossFit, hur ska vi då skapa bästa förutsättningar för flow och utveckling? Jo, vi behöver ha ett brett utbud och ett väl definierat uppdrag, samtidigt som vi fokuserar på bästa möjliga sociala gemenskap. Klasserna vi erbjuder är:

  • Dagens pass
  • Fitness
  • Competition
  • Tyngdlyftning

… och det övergripande uppdraget är bl.a att “vi vill förbättra människor genom utmanande fysisk rörelse, gemenskap och kost på ett säkert, effektivt och roligt sätt”. Vill du läsa mer om oss och om vad vi står för, klicka in på den här länken! Vi tror av dessa skäl också på Competition-klasser, som ett led i att utveckla CrossFit även som en idrott, och då hjälpa även duktiga att bli ännu duktigare… utan att det på något sätt ska stå i konflikt till att hjälpa till med folkhälsan för ALLA som bara vill bli lite friskare.

Lyssna här t.ex på våra legender Frank & Axel som vanligtvis tränar Competititon, som var snälla nog att ställa upp på en intervju här om veckan.

Kärngruppen är stark. Många av våra medlemmar har gjort en riktig resa med sig själva. Det ser vi bland annat under CrossFit Open, där engagemanget är STORT och resultaten är BRA! Competition-gänget har också haft äran att ha fått sitt program skrivet och utvecklat länge av Coach Oscar Andersson, som också tidigare representerat Nordics lag på CrossFit tidigare. I juni flyttar Oscar till Blekinge för att börja hus- och småbarnslivet på riktigt.

För att underlätta övergången och bygga mot framtiden har vi därför anlitat en gammal veteran och mästerprogrammerare – Jakob Sandström! Jakob låter hälsa att “jag ser fram i mot att får lära känna medlemmarna och ta grupper vidare i sin utveckling både fysiskt och inför tävlingar. Vi ska sätta i gång med den kortare planeringen och den längre direkt efter sommaren!”

För den som är nyfiken på skillnader och likheter mellan de olika klasserna, välkommen att skicka oss frågor så skall vi försöka svara dem. Ni finner en del svar från kampsportens värld där graderingar sker för att gå till gult, rött eller svart bälte. Tills dess får ni hålla till godo med YouTube-videon ovan, eller klicka in på den här länken där du kan läsa mer om vad som krävs för att levla till Competition-klasserna.

Man är dock aldrig låst till en nivå av klasser bara för att man har levlat upp. Tvärtom har vi flera gånger som vi möts på gemensamma träningspass, typ som på helger när vi inte alls kör en nivågruppering utan alla tränar sida vid sida! En sådan höjdpunkt vi har brukar vara de s.k. Mastodontpassen som vi kör en lördag i månaden.

Mastodontpass. Här samlas ALLA från gymmet en lördag i månaden!
Mastodontpass. Här samlas ALLA från gymmet en lördag i månaden!

Vi syns igen om en vecka. Blogginlägg varje torsdag. Hoppas ni haft trevlig läsning.

Förslag på god lyssning om ni ändå kommit så här långt: Mads Jacobsen om programmering i Nordicpodden.

I friskhetens tjänst,

Coach Henrik

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna