June 21, 2023

June 11, 2023

10 bekvämligheter som jag uppskattar med CrossFit Nordic

CrossFit växte fram för omkring 20 år sedan som ett rebelliskt alternativ till konventionell träning.Vi gjorde saker annorlunda – gymmen hade inga maskiner och istället byggde vi våra kroppar till att bli maskiner. Gymmen lade ingen tid på “oegentligheter” som kundservice, städning eller fina lokaler. Vår grej var hård fysisk träning och fokuset var på mer på träningsutrustningen än att det skulle vara goda bekvämligheter som fräscha omklädningsrum, en trevlig reception eller ett schysst lounge-område.

Mastodontpass på en lördag. Många människor i rörelse i tre olika övningar. Ingen har hörlurar på och ingen är anonym; någon ser dig alltid!

Vi gjorde saker annorlunda – gymmen hade inga maskiner och istället byggde vi våra kroppar till att bli maskiner. Gymmen lade ingen tid på “oegentligheter” som kundservice, städning eller fina lokaler. Vår grej var hård fysisk träning och fokuset var på mer på träningsutrustningen än att det skulle vara goda bekvämligheter som fräscha omklädningsrum, en trevlig reception eller ett schysst lounge-område.

Träning, när den utförs på ett sätt som ger resultat, är inte bekvämt. Ett värdigt liv är heller inte bara bekvämt. Bekvämlighet taget för långt är t.o.m skadligt. Ansträngande och muskelstärkande fysisk träning är precis det vi gör på CrossFit Nordic, vilket är raka motsatsen till bekvämlighetens varma famn. Vår träning är allt annat än att stå på löpbandet inomhus med hörlurar på och mobiltelefonen i högsta hugg; den är tvärtom högst interaktiv och uppslukande, både socialt och fysiskt.

Vi höjer pulsen, vi lyfter tungt och vi springer snabbt, efter våra egna förmågor förstås.

När vi gör detta får vi alla sorters hälsofördelar och vi besegrar välfärdssjukdomar som Diabetes typ 2, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi saktar inte ner för att vi blir äldre, vi blir äldre för att vi saktar ner. Vår obekväma träning är också vårt recept på ett gott liv!

Vem gör frivilligt 2000m rodd på tid? Vem lastar medvetet på några extra kg på stången och försöker dra ett tungt marklyft? Vem bokar in sig på och dyker upp på 3+ gruppklasser i veckan? Jo, förmodligen någon som har bestämt sig för att göra obekväma saker för att det är precis det vi behöver.

Ner och jobba! Bygg, bygg, bygg! En stark kropp börjar nerifrån med starka fötter, knän och höfter. Ju fler leder vi jobbar samtidigt, desto större energiförbrukning och större resultat på kroppen!
Ner och jobba! Bygg, bygg, bygg! En stark kropp börjar nerifrån med starka fötter, knän och höfter. Ju fler leder vi jobbar samtidigt, desto större energiförbrukning och större resultat på kroppen!

MEN, därmed inte sagt att vi kan avnjuta några bekvämligheter utanför all den obekväma träningen. Här kommer 10 bekvämligheter jag diggar med CrossFit Nordic:

1. Vi har en bastu

Ja, alltså, att svettas i extrem värme kanske inte är så bekvämt det heller… men vad skönt det är! Bastun stod på alla våra öppettider fram till nu i höstas när elpriserna sköt i taket. Nu är den åtminstone på fyra dagar i veckan. Vi går dit med badkläder på och kör mixbastu. Det finns också en kyl som serverar alkoholfri öl, för när man vill ha det riktigt skönt efter ett träningspass.

Sauna. Who doesn't love a good sauna?
Sauna. Who doesn’t love a good sauna?

2. Vi har kaffe!

Morgonpersonalen sätter på en kanna rivigt kaffe, och sedan ser vi till att fylla på den under dagen allt efter våra kaffesugna medlemmar dricker upp det. Dessutom välkomnar vi ner allmänheten på morgonen och bjuder på kaffe, vilket brukar uppskattas av förbipasserande och arbetande i området. Känner du att du inte vill stressa från jobb och direkt till träningen? Sätt dig i soffan och ta en kopp kaffe först.

Coffee. Do stupid shit faster with more energy. But also, the best drink in the world, if you ask Scandinavians.
Coffee. Do stupid shit faster with more energy. But also, the best drink in the world, if you ask Scandinavians.

3. Vi har en smoothie-bar!

Jepp, du hörde det. Går du raka vägen till jobbet från morgonträningen? Ingen fara, receptionen blandar en protein-smoothie till dig. Grunden är proteinpulver från Gymgrossisten och en banan. Sedan kan du själv lägga till kollagen, havregryn, kreativ, mjölk, dubbel skopa protein etc efter behov och önskemål. Du får den serverad i en takeaway-mugg, så det är bara att köra!

Smoothie-bar. Ens själva tanken på att ha en smoothie-bar när vi låg på Norrtullsgatan var helt obegriplig.
Smoothie-bar. Ens själva tanken på att ha en smoothie-bar när vi låg på Norrtullsgatan var helt obegriplig.

4. Vi har ett system där du sätter upp dina inköp på krita!

Varje kund är registrerad i vårt system, och vill du enkelt köpa en protein-bar, en energidryck eller en alkoholfri öl (t.ex. när du är i bastun) så behöver du bara skriva upp ditt namn på den produkten du vill ha. Vi har nämligen satt upp listor som receptionspersonalen samlar in, administrerar och sedan skickar ut faktura till dig för! Smidigt, va? Istället för att göra 10x köp får du istället ett samlingskvitto för det.

Skriv upp vad du vill ha på ditt eget namn när du är medlem. Det synkas med ditt kundkonto och det kan antingen gå på autogiro eller faktura... Bekvämt, va? :-)
Skriv upp vad du vill ha på ditt eget namn när du är medlem. Det synkas med ditt kundkonto och det kan antingen gå på autogiro eller faktura… Bekvämt, va? 😁

5. Vi har en egen reception med en kiosk!

Ja, vill du köpa kosttillskott, träningsgummiband eller en t-shirt så gör du det. Värdet med receptionen är också att det tillför en mycket högre upplevd professionalism och känsla av service. Vi kan boka in dig på pass, prata olika medlemsalternativ och hjälpa dig handla i kiosken om det är så. Mycket av det arbete som du inte ser görs av vår receptionspersonal, och mycket tack vare deras kompetens så flyter gymmets dagliga arbete på bra!

Reception... Löser så många problem. Bekvämlighet? Ja, men riktigt praktiskt både med administration och kundservice.
Reception… Löser så många problem. Bekvämlighet? Ja, men riktigt praktiskt både med administration och kundservice.

6. Vårt geografiska läge är så kriminellt bra.

Vi ligger 350m från Odenplans pendeltågsstation. Vi har två ingångar/utgångar, varav den ena ställer vi bara upp när vi vill ut och springa. Karolinska Institutet ligger också bara hundratals meter bort. Du kan promenera till Rörstrandsgatan och äta och dricka gott på ett par minuter. What’s more to ask?

Geografi. Hörde jag 350 meter från Odenplans pendeltågsstation?
Geografi. Hörde jag 350 meter från Odenplans pendeltågsstation?

7. Vi har nivåindelad träning!

När ambitionsnivåer varierar och vi dessutom är olika träningserfarna, anser vi det är bra att kunna välja sin nivå. Därför har vi Dagens Pass som är vår instegsnivå för gruppträning, så kan du sedan levla upp och göra Fitness-passen och slutligen då göra Competition-pass, om du visar upp vissa fysiska färdigheter och en vilja att uttrycka dem. Känns det läskigt att behöva göra vissa rörelser eller att träna jämte ”supervältränade” människor? Oroa dig inte – alla människor tränar på CrossFit Nordic – och just därför har vi olika program för olika människor. Låter det lockande?

Klasschemat är massivt! När tycker du om att träna mest på dagen? Vilken nivå vill du lägga din träning på? Hur långt siktar du långsiktigt?
Klasschemat är massivt! När tycker du om att träna mest på dagen? Vilken nivå vill du lägga din träning på? Hur långt siktar du långsiktigt?

8. Vi har hundar!

Alltså, hundar är magiska djur. De är fluffiga, lojala och genuint människoglada. Vi har regler kring medtagande av hundar till gym (håll utkik för kommande blogginlägg), och det är något som sköts väldigt snyggt! Många stannar upp mitt i sin workout, klappar en hund, busar lite, och sedan återgår till sin vanliga träning. Vem blir inte uppfylld på må bra-sätt av att klappa hundar? Att klappa hundar frisätter oxytocin, du vet det där hormonet som frisätts vid beröring, som då i sin tur släpper ut andra feel good-hormoner som dopamin och serotonin.

Varg, bara en av alla mysiga hundar som hänger här. Det blir inte mycket fluffigare och mysigare än så här!
Varg, bara en av alla mysiga hundar som hänger här. Det blir inte mycket fluffigare och mysigare än så här!

9. Vi har laddstationer för din mobiltelefon.

Inte bara en utan fem stycken! Vi lever rätt uppkopplade liv. Många loggar sin träning i mobiltelefonen, eller behöver direkt gå tillbaka till jobbet efter avslutad träning. Den gången vi missat att ladda telefonen eller har haft en mobilbatterislukande dag är det faktiskt en skön bekvämlighet att kunna ladda mobilen.

Laddstationer till mobiltelefoner! Nödvändigt? Absolut inte. Du kan ju bara ladda din mobil hemma... men just den gången du missat det. Voila!
Laddstationer till mobiltelefoner! Nödvändigt? Absolut inte. Du kan ju bara ladda din mobil hemma… men just den gången du missat det. Voila!

10. Omklädningsrummen är faktiskt top notch!

Det fanns en konstig kultur i CrossFits begynnelse där vi inte riktigt värdesatte bekvämligheter som ett renligt gym. Det var en del av CrossFits ”vi och de-tänk” som fungerade i att skapa en identitet… men som också lämnade efter sig en smak av oprofessionalism i branschen. Vi hade helt enkelt sunkiga gym för att vi skulle ha det. På Nordic har vi duschrum med färdiga tvålstationer, och dessutom finns det ett hårfixbord (bättre namn finns säkert) med sin egen spegel och diverse skönhetsprodukter för när man ska vidare efter ett träningspass.

Omklädningsrum Deluxe. Tell me you're a downtown Stockholm gym without telling me.
Omklädningsrum Deluxe. Tell me you’re a downtown Stockholm gym without telling me.

Hmm… Listan skulle säkert kunna göras längre.

Jag skulle absolut kunna argumentera för det här med att hyra en krok och träningspåse – och förvara din träningsutrustning på gymmet definitivt är en bekvämlighet.

Vad är bekvämligheter du diggar? Har du vid det här laget några bekvämligheter du inte skulle kunna vara utan? Om du är rädd för att CrossFit bara är obekvämt – oroa dig inte – det kan också vara bekvämt på sina ställen. 🙂

Vi syns igen om en vecka.

I styrkans, frihetens och friskhetens tjänst,
Coach Henrik Valis

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna