Klubbmästerskap 2023 - En kavalkad av logistik, svett & engagemang!

Årets klubbmästerskap gick av stapeln för snart en månad sedan, och det har inte gått många Nordic-medlemmar förbisett. Över 100 deltagare samlades för att testa sina fysiska och mentala förmågor så väl som förmågan att arbeta ihop i lag! På fredagen före var det briefing både för deltagare och för domare. På lördag så brakade vi igång tidigt på morgonen och höll på till sen eftermiddag. Under mina 7+ år av att träna och jobba på CrossFit-gym har jag närvarat många klubbmästerskap, men aldrig har jag sett ett som lockat så mycket engagemang och som varit så välplanerat!

Skivstänger, cowboys och gemenskap

I Nordicpodden (Avsnitt 18 - KM med Hannah Steele) finner du 33 minuters härlig lyssning där du kan höra om KM både från medlems- och deltagarperspektiv, men också från organisatör Rickard Walén (Lyssningslänk här). Ett klubbmästerskap på Nordic är förstås något som bäst upplevs live, men poddavsnittet ger en bra överblick från flera perspektiv! Det här blogginlägget försöker, om än bristfälligt, att berätta ytterligare perspektiv från vad som egentligen hände lördagen 18 november 2023. Let's go!

Många bilder togs det från flera av våra grymma fotografer & medlemmar som var på plats!

Planeringsarbetet började veckor innan. Rickard ville knappt svara på hur många timmar han suttit med tankar på event-design, planlösning och fysiska förmågor att testa… samt inte heller kommentera hur många timmar administrativt arbete det gått åt till att programmera tidtagningsfunktioner, Excel-dokument eller instruktioner till atleter och domare. För att tävlingen ska vara rättvis och ingenting skall vara godtyckligt är detta guld värt - när vi i tävlingssammanhang utmanar oss själva maximalt är det viktigt att ha system omkring oss som blir mätbara-observerbara-repeterbara… för på så sätt vet vi om träningen ger utdelning och vilka som är bäst, om vi så prompt vill ha tillförlitlig data på det! 

Hörde jag struktur? Är jag ensam om att få bilden om att KM var tämligen välplanerat?

Dessutom fick vi inför tävlingen också roliga ledtrådar i Facebook-gruppen. T.ex den generationen som varit uppvuxna med Gladiatorerna på svensk TV kunde gissa sig till att fd kroppsbyggaren och befälet i flottan Roger Zapfe spelade karaktären Atlas, och att event C kanske innehöll någonting med tunga atlasbollar… men det var förstås bara spekulationer, men ur historieberättandet och i att skapa hype och engagemang var det en rolig grej! Sedan kanske också 114 deltagande medlemmar säger något om engagemanget till den klubbkänslan och gemenskap vi har på Nordic? Jag tror inte det bara är spekulationer…. :-)

Bäst kunde man förstås också vara på många saker. Klubbmästerskapet lockade också fram väldigt bra kreativitet och lagkänsla ur deltagarna. Vad sägs om dessa lagnamn och små förklaringar på vad de också fokuserat på inför och under tävlingen? Bäst outfits vann Aprés ski discothéque som med en säregen mix av en resa till alperna med Studio 54-festdrottningar! Starkaste veteraner var DOOM - de lyfte tungt och körde hårt likt det gamla datorspelet. Bäst fotbolls-vibes hade lag Dagens Pass 18:30, som hade matchande tröjor och dessutom med bilder utpantade av Coach Oscar Busch och Samuel Sundberg. Finast mot varandra och vinnare av priset Spirit of KM Award gjorde Team NoPace, som såg ut som en muskulös version av Sällskapsresans solresa till Mallorca. Vinnare av damer blev Chunky Chicas med tre coacher i laget, som körde sista heatet för dagen och fick avsluta med fanan högt för Nordic Crew. Texten skulle bli för lång om jag skulle ge kudos till alla kreativa lagnamn och outfits - men riktigt grymma var ni allihopa!

This is not the Sun Trip or Sällskapsresa I signed up for... but I kind of liked it anyway :-)

Planen verkade ändå fungera. I planeringen är vi tvungna att beakta vad som funkar bedömningsmässigt, att det ska gå lätt att följa som publik men också att det ska fungera även bland lite mer ojämna lagmedlemmar. Just här fanns en schysst inkluderingsaspekt - flertalet moment gick att enkelt skala (så som utvalda gymnastikmoment) och för de med självkännedom och god strategisk förmåga fanns ytterligare poäng att plocka! Bäst var man förstås om man hade såväl fysiska färdigheter som samarbetsförmåga, då tävlingen genomfördes i lag av tre. När klockan väl igång hade respektive lag en dryg timme på sig att utföra något som för många var årets hårdaste men också roligaste träningspass!

Kl 10:00 rullade första heatet igång, och flödesschemat fortsatte sedan ända till sista och avgörande heat 6 som dessutom "live-sändes" något lågbudget på Instagram Live (länk finns här) där vi då kunde se riktigt heta bataljer mellan träningskompisar! Vår käre Mads Jacobsen, som då internationellt kommenterar CrossFit sedan över ett decennium tillbaka, fanns med på Live-Stream och kunde sjukdom till trots ändå få sig en dos av tävlings-fitness med sina träningsvänner. När heat 6 väl var slut konsulterade domarna med sekretariatet under tiden som Excel-Gudarna räknade samman poäng och vinnarna slutligen kunde koras.

Några av dagens kämpar som hamnade på pallen... Vi kan se att vissa redan bytt om till festklädsel :-)

Klubbmästerskapet är och förblir ett fysiskt event som bäst upplevs i person. Det är både häftigt och tacksamt hur en klubbtävling finns till både för de som är nya till CrossFit som träning- och motionsform samt nya till Nordic, men också för de som är riktiga veteraner! Hur känns t.ex den här statistiken och bakgrundshistorian?

  • KM på Nordic har funnits i olika former sedan 2014 fast "på riktigt" sedan 2016!
  • Sedan 2016 har vi gått från 48 deltagare till 114 nu i år (!)
  • Vi har kört individuellt, i lag samt också prövat att ha inte ett utan TVÅ KlubbMästerskap på ett och samma år... men det var lite väl svettigt :-)

Men, nog med snack från en som var på utsidan! Lyssna på en intervju med våra fantastiska coacher Rozita, Natalie och Emelie som vann damklassen med sitt lag Team Chunky Chicas.

Hoppas vi syns på ett Klubbmästerskap igen redan nästa år.

Tills dess kan ni roa er med att...

- läsa gamla blogginlägg på länk här

- följa oss på Instagram här

- läsa mer om Nordic Gym här

... eller varför inte lära dig mer om hur du kommer igång med din nästa träningsupplevelse tillsammans med oss HÄR!

Vi tackar för allt detta träningsmys och lämnar er med några av våra favoritbilder :-)

Cowboys & Barbells in Teams of 3
Love Lift Us Up Where We Belong :-)
It's ok, teamie, I've got your back and even your straps on the rowing machine :-)

Glad Lucia från oss!

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna