June 21, 2023

March 1, 2023

21 anledningar till varför CrossFit-nörden älskar Nordic

Denna vecka flyttar vi vårt fokus till den inbitne CrossFit-nörden som inte kan få nog av funktionell träning, och mer åt det materiella hållet och fokuserar på träningsutrustning.

Bild från "grottan" på CrossFit Nordic som visar enorma traktordäck

Det är ingen hemlighet att vi på CrossFit Nordic tycker om funktionell träning. Det märks också av på vår träningsutrustning att ägarna själva tränar mycket och är högst delaktiga i verksamheten. T.ex skrivs Competition-träningsprogrammet av Coach/delägare Oscar och Dagens Pass-programmet skrivs av Coach/delägare Rickard och samtliga ägare coachar gruppklasser snudd på dagligen!

För mig som fortfarande är “ny” på jobbet är det intressant hur gymägare fortfarande coachar klasser och skriver träningsprogram. Detta är något unikt, för vanligtvis brukar ägare rådas till att abdikera ansvarsområden av den dagliga verksamheten (så som att coacha klasser)… Men, det är väldigt viktigt för oss att all personal (ägare inkluderade) faktiskt också walk the talk och har kvar en personlig koppling till kärnverksamheten! Gör vi det kan vi också skapa den bästa möjliga träningsupplevelsen för medlemmar, tror vi!

Och med det sagt, här är 21 anledningar varför jag som träningsnörd älskar att träna på CrossFit Nordic!

1. Kettlebells tyngre än 32 kg!

I min erfarenhet av både vanliga gym och CrossFit Gym är det ovanligt att kloten är tyngre än 32 kg… Här på Nordic finns faktiskt 40, 48 & 56 kg vilket tar kettlebells-träningen till nästa nivå, särskilt för dem som bär på lite mer kroppsvikt!

2. Riktig Strongman-utrustning: Farmer’s Carry, Släde & Yoke

Viss utrustning tar för mycket plats och ställer höga krav på golv och planlösning m.m. Oftast är strongman-utrustning något många gym måste prioritera bort pga platsbrist och att det inte smidigt kan användas under gruppträningspass… Vi kan.

3. Concept2-maskiner som omhändertas av Mattias Ageheim!

Om inte detta är en USP så vet jag inte vad som är. Vi har vår egen Concept2-fantast Mattias som ser till så att våra maskiner funkar galant – både via underhåll men också via regelbundna workshops i hur vi faktiskt använder maskinerna. Har du hört Mattias i Nordicpoddens avsnitt 2 förresten? Klicka här för att komma till Spotify

4. Jerk Blocks / stötblock

Är du trött på att behöva cleana upp stången från marken? Eller att inte kunna öva 2or, 3or eller fler reps utan att döda dina nyckelben i stötar m.m.? Den inbitne tyngdlyftaren uppskattar ett par bra stötblock (engelska: Jerk Blocks). Vi har faktiskt två par!

5. Slant Board / Squat Block för Knees-Over-Toes-Guy-övningar m.m.

Ben Patrick aka KneesOverToesGuy tog online-världen med storm för ett par år sedan. Hans nya approach till smärtfria knän och idrottslig prestation använde ganska ofta en slant board, och flera av oss nördar ville gärna ha en… Så här slipper vi vingliga hembyggen eller improviserade lösningar med viktskivor och annat – vi har en “riktig”.

6. Ribbstol!

Ribbstol är ett briljant redskap både för såväl gymnastikträning, stretch och bara något att hänga upp sitt gummiband i. Tyvärr är dessa något som ofta bara finns i old school gympasalar – men vi har faktiskt två stycken – en inne på PT-ytan och en nere i Grottan. Jag lovar dig att någon av våra lite halvtokiga Personliga Tränare snickrar ihop workouts som innehåller ribbstolen då och då. Surfa in här för att läsa om våra tränare.

7. Hantlar så tunga att de blir dammiga.

Ok, let’s face it. Jag är inte så stark så att jag använder så här tunga hantlar… iallafall inte särskilt ofta.

Det finns ett skäl till att de står i en hörna och ofta samlar damm… Men sen finns det faktiskt vissa tillfällen när vi kör tyngdlyftning med hantlar istället för stång, eller att vi i enskilda övningar som hantelrodd faktiskt är starkare än 22,5 kg som ofta är max på CrossFit-gym.

8. Medballs/slamballs/Atlasballs tyngre än 10 kg

Otympliga föremål är riktigt roliga! I min erfarenhet är det sällan gym har tunga bollar. Ibland kör vi uppemot 10 kg för att kasta dem hårt ner i marken. Ibland finns det också upp till 60 kg för att träna atlasstenar… men här har vi faktiskt bollar tyngre än 60 kg! Ofta tycker kampsportsutövare om att brottas med dem… och för de allra vildaste bataljerna har vi faktiskt en boll á 100 kg! Har du prövat tunga medball squats t.ex? Coach Jakob brukar ofta programmera in dem på Fitness-klasserna… skitkul!

9. Så många paralletter att vi kan använda dem i gruppträningssammanhang!

Paralletter (engelska: parallettes) har de flesta gym, men sällan mer än 1-2 par… för vad ska man göra med dem egentligen? Ofta är det någon gymnastikfantast som använder dem majoriteten av tiden, och resten av gymmet frågar sig vad denne gör egentligen… Här på CrossFit Nordic har vi väldigt många par, och de dyker upp när vi tränar på L-sits, djupa armhävningar och handstående m.m.

10. Hopprep är faktiskt inte unik personlig utrustning

Jag minns andra gym jag tränat på där hopprep inte funnits, därför att de ofta fått ben och människor stulit med sig dem hem. Ganska många modeller behöver också köpas in, för då människor är olika långa behövs olika långa rep. Av flera anledningar har CrossFit Nordic hopprep, och detta uppskattas för att sänka tröskeln för människor att komma igång! De flesta inbitna blir lite materialare och köper sina egna rep med tiden, men här lånar vi ut friskt till dem som vill. Du väljer bara din längd (läs på lappen) och lämnar tillbaka det sen när passet är färdigt.

11. Vi har hundar på gymmet!

Vi har så många favorithundar inne på gymmet. Vi är stolta att säga att vi är ett dog friendly gym. Det är inget konstigt, utan det är snarare mer regel än undantag att det sitter en hund i ett hörn bredvid sin vattenskål och tittar på när husse och matte tränar. Vissa hundar är dessutom riktigt charmiga och får många tvåbenta kompisar på gymmet. Har du t.ex sett hunden Varg? Åååhh, han är fin.

12. Det finns tjockmattor för att öva gymnastik!

Någonstans när CrossFit som tävlingssport växte fram försvann lite grann akrobatiken och vi nötte mest pushups, handstand walk och chest 2 bar pullups för reps, för det var lättare att bedöma och hade lägre risk jämfört med bakåtvolter. I en av CrossFits ursprungliga förklaringar Fitness in 100 words kan vi läsa formuleringen: “Similarly, master the basics of gymnastics: pull-ups, dips, rope climb, push-ups, sit-ups, presses to handstand, pirouettes, flips, splits, and holds.”

Summa summarum: träna gymnastik på egen risk – och vill du arbeta på mer akrobatiska skills och ha mer felmarginal när du står på händer eller kanske lär dig att hjula/volta – använd en tjockmatta.

13. Vi har peg boards!

Hmm, CrossFit-nördar kanske korrigerar mina historiakunskaper. Men när CrossFit Games introducerar nya leksaker så brukar gymvärlden haka på. På CrossFit Games 2015 dök en s.k. peg board upp, och alla ville pröva! Peg boards blandar styrketräning med Obstacle Course Racing / hinderbanor på ett roligt sätt och är en väldigt kul utmaning. Hur ofta används de? Hmm, ibland faktiskt! Om du ser detta inlägg vore det skoj om du faktiskt taggade oss i ett Instagram-inlägg när du prövar :-). Följer du oss på Instagram? Om inte, gå in på vårt konto här:

14. Ramper för Handstand Walk på nästa nivå!

Hmm… Var det på något Regionals eller Games som dessa dök upp första gången? För de som är så exceptionellt duktiga på att gå på händer att de behöver göra det svårare, eller för våra barn och ungdomar (ja, vi har Kids-klasser) som vill leka lite roligare, så har vi ramper! Det finns faktiskt en mjuk och en gjord i trä… och jag vet inte vilken jag tycker om för jag är inte där ännu i min Handstand-utveckling… men det kanske kommer.

15. Axle Bars / Apollonstänger

Ja, alltså det händer 1 gång av 100 att en skivstång inte skulle vara tillräcklig… Ibland, när Coach programmerar otympliga föremål eller inte vill ha moderna ting som kullager i en skivstång, kan vi ta fram våra axle bars / apollonstänger. De är inte särskilt hjälpsamma, för de snurrar liksom inte som en vanlig skivstång… De är också tjocka och otympliga att greppa med normalstora händer. Men men, vissa av oss gillar jobbiga saker.

16. Förvara din egen träningstrustning i en påse och häng upp den på en krok på väggen!

Detta är en elegant lösning för dem av oss som ogärna släpar knävärmare, bälte, lyftarskor eller annat till gymmet i samband med varje träningspass… För i regel på CrossFit Nordic tränar våra medlemmar tre pass i veckan eller fler. Vi vill att alla ska träna 3+ pass i veckan, för det är först då de riktiga resultaten och den riktiga hälsovinningen kommer! Du betalar 50 kr i månaden för en påse och en krok, sedan är den din och du kan inte längre säga att din träning inte gick bra för att du glömt dragremmar eller grips, för de ligger ju förstås i din påse. Hihi!

17. Bike-Erg, Ski-Erg och löpband!

Detta är icing on the cake. Många gym klarar sig förstås väldigt långt med bara Echo / Assault Bikes och Concept2-roddar… Men många av oss som är inne i konditionsträning eller CrossFit har en särskild relation med alla Erg-maskiner, även Bike-Erg och Ski-Erg! Kanske du gör en Svensk Klassiker, kanske du vill springa inomhus under vinterhalvåret och kanske du inte tycker att shuttle runs är bra nog… Ok, då har vi ETT löpband. Vi tycker förstås fortfarande att du skall springa utomhus… Och om vi frågar Coach Oscar så ska hans gäng på Competition UT och springa en gång i veckan för att få lite Zon 2 och friskluftsterapi

18. Dagens träningspass finns också på TV-skärmar som har inbyggda klockor!

De flesta gym går genom moderniseringsprocesser… Det var länge jag tränade och vi bara hade Whiteboards-tavlor. Här har både Dagens Pass/Fitness/Competition-klasserna egna TV-apparater där dagens pass tydligt står uppskrivet och dessutom har tidsangivelser så att träningen också förblir tidseffektiv!

19. En riktigt lång korridor där vi kan springa shuttle runs, putta släde och diverse aktiviteter á 30 meter

Detta är faktiskt en bonus. Vår planlösning tillåter oss att springa inomhus året om i sträckor uppemot 30 meter. Dagtid när gymmet är lugnare är det många som kör Farmer’s Walk, puttar släde och går på händer just här. Golvet är uppdelat i små sekvenser á 2,5 meter så du lätt kan mäta upp hur långt du ska göra aktivitet X, Y och Z denna gången. Praktiskt, va?!

20. Vi har traktordäck!

Åhå, tunga däck jag kan välta… Vad skoj! Kanske du bara är gymstark med en skivstång… men har du utmanat dig själv med riktig bonnastyrka? Vi har tre stycken traktordäck som vi tar fram då och då. Dessa bor inne i grottan och hålls fast mot en vägg med kedjor, för helst vill vi inte att de ska rulla iväg (någon stöldrisk är det ju knappast, dock).

21. Vi har också släggor!

Du vet, när vi blir riktigt trötta på storstadsliv kan vi behöva gå bananas med en slägga ibland… och vad kan vara mer CrossFit-konstruktivt än att rotera och slå med en slägga på ett traktordäck? Detta rekommenderas definitivt i CBT (CrossFit-Beteende-Terapi).

Ifall du har läst så här långt, kommentera gärna! Vad är på din lista av unika ting på träningsgolvet som gör att du trivs på CrossFit Nordic? Ifall du inte tränar hos oss, vad är något du skulle vilja ha på ditt eget hemgym/vanliga gym?

Jag lämnar er med den här låten

Detta var 21 Reasons Why…

Vänligen,

Henrik Valis

Coach & Social Media Guy

Kom igång

Kom till Nordic och känn dig som hemma

På CrossFit Nordic erbjuder vi varierad träning för att möta våra medlemmars olika behov och mål. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet har vi något för dig.

Kom igång

Nordic - en lekstuga för vuxna